Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Boże Narodzenie w Hiszpanii to wyjątkowy czas pełen tradycji świątecznych, które łączą religijne obrzędy z lokalnym folklorem. W tym artykule dowiesz się, jak Hiszpanie spędzają Boże Narodzenie, jakie potrawy królują na ich stołach i kto przynosi prezenty dzieciom pod choinkę – Trzej Królowie, a może Święty Mikołaj? Dzięki poznaniu hiszpańskiego słownictwa bożonarodzeniowego poczujesz atmosferę świąt na Półwyspie Iberyjskim i bez problemu złożysz życzenia swoim hiszpańskojęzycznym znajomym. Gotów, by wkroczyć w świat hiszpańskich świąt? ¡Vamos!
Hiszpanie obchodzą święta od 22 grudnia, kiedy odbywa się loteria El Gordo, aż do 6 stycznia, czyli święta Trzech Króli (Día de los Reyes Magos).
Loteria El Gordo (dosł. „Gruby”) to jedno z najważniejszych wydarzeń bożonarodzeniowych w Hiszpanii. Jej historia sięga 1812 roku. Jest ona największą loterią na świecie pod względem wysokości wygranych. Transmitowane na żywo losowanie jest prawdziwym wydarzeniem, a dzieci ze szkoły San Ildefonso śpiewają wylosowane numery.
Hiszpańska Wigilia to rodzinne spotkanie przy stole, które nie jest jednak kojarzone z wręczaniem prezentów, jak w Polsce. Tradycyjna kolacja składa się z owoców morza (los mariscos), pieczonych mięs, takich jak jagnięcina (elcordero asado) czy prosię (el cochinillo asado), oraz wielu świątecznych deserów. Po wieczerzy wielu Hiszpanów uczestniczy w uroczystej mszy świętej o północy – la Misa del Gallo (dosł. „Msza Koguta”). Nazwa ta wywodzi się z legendy, według której kogut jako pierwszy ogłosił narodziny Chrystusa.
25 grudnia Hiszpanie kontynuują rodzinne spotkania. Najważniejszym punktem dnia 25 grudnia jest uroczysty rodzinny obiad (la comida de Navidad), który często trwa kilka godzin.
Główną tradycją sylwestrową jest zjedzenie 12 winogron (las doce uvas) w rytm dwunastu uderzeń zegara o północy. Uważa się, że przynosi to szczęście na nadchodzący rok. Najsłynniejszym miejscem świętowania jest Puerta del Sol w Madrycie, gdzie tysiące ludzi gromadzą się, aby wspólnie celebrować wejście w Nowy Rok.
Día de los Reyes Magos to najważniejszy dzień świąteczny dla hiszpańskich dzieci, obchodzony 6 stycznia. W przeddzień, czyli 5 stycznia, odbywają się barwne parady (las cabalgatas), podczas których Trzej Królowie – Melchor,Gaspar i Baltasar – przybywają na bogato zdobionych platformach. Rozdają słodycze (los caramelos) i drobne prezenty(los regalos) zgromadzonym dzieciom.
1. Szopki Bożonarodzeniowe
Szopki (los belenes) to jeden z najważniejszych symboli hiszpańskich świąt. Mogą być zarówno proste, domowe, jak i ogromne, złożone z wielu figur i scenek, wystawiane publicznie na placach, w kościołach czy galeriach handlowych. W Katalonii często spotkać można oryginalny element – el caganer, figurkę przedstawiającą postać załatwiającą swoje potrzeby, co ma symbolizować płodność ziemi i dostatek w nadchodzącym roku. W niektórych częściach Hiszpanii tradycją są także przedstawienia teatralne zwane autos sacramentales, odtwarzające sceny z narodzin Jezusa.
2. Śpiewanie kolęd
Kolędy (villancicos) to nieodłączny element hiszpańskiego Bożego Narodzenia. Są one bardziej radosne i dynamiczne niż polskie, często akompaniowane gitarą czy tamburynem. Najpopularniejsze utwory to Campana sobre campana, Los peces en el río oraz międzynarodowy hit Feliz Navidad. W wielu regionach dzieci odwiedzają domy sąsiadów, śpiewając kolędy w zamian za słodycze i drobne upominki.
3. Świąteczne jarmarki
Jarmarki bożonarodzeniowe (los mercados navideños) to kolejne miejsce, gdzie można poczuć magię świąt w Hiszpanii. Najbardziej znane znajdują się na Plaza Mayor w Madrycie, w Barcelonie oraz w Sewilli. Sprzedawcy oferują tam rękodzieło, ozdoby świąteczne, figurki do szopek oraz tradycyjne słodycze, takie jak turrón, mazapán czy polvorones.
W wielu hiszpańskich domach Wigilia nie może się obejść bez świeżych owoców morza (mariscos). Na stołach królują krewetki (gambas), homary (langostas), kraby (centollos) i przegrzebki (vieiras). Owoce morza są często podawane jako przystawki lub dania główne – gotowane, pieczone lub grillowane. Jednym z klasycznych dań jest gambas al ajillo – krewetki smażone na oliwie z czosnkiem i chilli.
Świąteczne dania główne często obejmują pieczone mięsa, szczególnie w regionach centralnej Hiszpanii, takich jak Kastylia i León. Najbardziej tradycyjne potrawy to cordero asado (pieczona jagnięcina) i cochinillo asado (prosię pieczone). Przygotowuje się je w piecach opalanych drewnem, dzięki czemu mają wyjątkowy smak i chrupiącą skórkę. Mięsa podaje się z prostymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki (patatas asadas) i sałatki.
Tradycyjne świąteczne zupy różnią się w zależności od regionu. W Katalonii na wigilijnych stołach króluje sopa de galets, esencjonalny bulion z dużymi makaronowymi muszlami nadziewanymi mięsem. Z kolei w Galicji popularna jest treściwa caldo gallego, przygotowywana na bazie fasoli, kapusty i mięsa wieprzowego. Zupy te często stanowią pierwsze danie w świątecznym menu.
Hiszpańskie desery świąteczne mają korzenie w kuchni… arabskiej! Najpopularniejsze słodycze to:
Tradycja obdarowywania się prezentami w Hiszpanii jest inna niż w wielu krajach europejskich. Podczas gdy w Polsce prezenty wręcza się w Wigilię, w Hiszpanii głównym dniem prezentów jest 6 stycznia.
To właśnie tego dnia Trzej Królowie przynoszą dzieciom wymarzone podarunki. Hiszpanie wierzą, że przybywają oni na wielbłądach i odwiedzają domy w nocy z 5 na 6 stycznia. Zgodnie z tradycją dzieci zostawiają przed drzwiami buty (los zapatos) oraz miski z wodą i marchewki dla wielbłądów. Następnego ranka znajdują prezenty, które zostawili dla nich królewscy goście.
Prezenty na Wigilię i Boże Narodzenie
Choć głównym dniem prezentów w Hiszpanii jest 6 stycznia, coraz częściej rodziny decydują się na wręczanie podarunków także w Wigilię lub w pierwszy dzień świąt. Dzieje się tak pod wpływem międzynarodowych tradycji i wzrostu popularności Świętego Mikołaja (Papá Noel), szczególnie w większych miastach i na terenach bardziej turystycznych.
Słodki węgiel
Jednym z najbardziej oryginalnych hiszpańskich świątecznych zwyczajów jest carbón dulce, czyli słodki węgiel. Jest to czarna, karmelowa masa przypominająca bryłki węgla, którą Trzej Królowie zostawiają niegrzecznym dzieciom zamiast prezentów. Chociaż carbón dulce jest traktowany bardziej jako świąteczny żart niż rzeczywista kara, wielu rodziców chętnie dodaje go do świątecznych prezentów, by podkreślić znaczenie dobrego zachowania w minionym roku.
1. Podstawowe życzenia świąteczne
Jeśli chcesz złożyć proste, ale serdeczne życzenia, wystarczą trzy najbardziej popularne zwroty, które sprawdzą się w każdej sytuacji:
2. Rozbudowane życzenia świąteczne
Jeśli chcesz wykazać się większą kreatywnością, możesz użyć rozbudowanych życzeń, które będą miały bardziej osobisty wydźwięk.
Przykłady zdań:
3. Życzenia formalne i oficjalne
W kontekście zawodowym lub w kontaktach oficjalnych, np. z klientami lub współpracownikami, warto postawić na bardziej uprzejme, formalne życzenia świąteczne po hiszpańsku:
Przykłady zdań:
Jeśli chcesz opanować jeszcze więcej hiszpańskich zwrotów oraz słówek związanych nie tylko z Bożym Narodzeniem, ale także codziennych, sięgnij po zestaw Opanuj hiszpańskie słówka! Pomoże Ci on wzbogacić zasób słownictwa i rozwinąć umiejętności językowe po hiszpańsku.
Zestaw składa się z dwóch książek:
Dzięki temu zestawowi Twoje rozmowy po hiszpańsku będą brzmiały naturalnie i bezbłędnie – nie tylko podczas świąt, ale przez cały rok!