Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wizyta we włoskiej lodziarni – jak zamówić lody po włosku?

Włoskie lody, znane na całym świecie jako gelato, to nie tylko deser, ale i prawdziwy symbol włoskiej kultury. Wizyta w gelaterii – czyli lodziarni – jest obowiązkowym punktem każdej podróży do Włoch. To miejsce, gdzie możemy rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem rzemieślniczych lodów, w otoczeniu uśmiechniętych Włochów i klimatycznej atmosfery. Jeśli planujesz wycieczkę do Włoch, poznaj kilka podstawowych zwrotów, które pozwolą Ci sprawnie zamówić lody po włosku, ułatwią wybór smaków i sprawią, że poczujesz się jak prawdziwy Włoch.

Dlaczego warto uczyć się włoskiego?

Znajomość języka włoskiego to klucz do głębszego zrozumienia włoskiej kultury i stylu życia. Włoski to język, który ma w sobie coś wyjątkowego – melodyjność, bogatą historię sięgającą starożytności i zmysłowość, które doskonale oddają charakter Włochów. Znajomość włoskiego może okazać się niezwykle przydatna podczas podróży. Choć Włosi są zazwyczaj bardzo otwarci na turystów i chętnie pomagają, mówiąc po angielsku, to jednak warto znać kilka podstawowych zwrotów, aby pokazać, że doceniamy ich język i kulturę. Dodatkowo, umiejętność komunikowania się w lokalnym języku sprawia, że możemy lepiej poznać miejscowe zwyczaje i zyskać sympatię mieszkańców.

uśmiechnięta kobieta z kręconymi włosami i w białej bluzce bez rękawów trzyma w rękach dwa lody przyozdobione posypkami jak zamawiać lody po włosku Preston Publishing

Poznawaj podstawowe zwroty przydatne w podróży

Podczas podróży po Włoszech natrafimy często na sytuacje, w których podstawowa znajomość języka włoskiego może okazać się bardzo pomocna. Właśnie w takich miejscach jak restauracje, kawiarnie czy lodziarnie, znajomość kilku zwrotów może ułatwić nam zamówienie ulubionych dań czy deserów. Zamawianie lodów we włoskiej lodziarni to idealny przykład na to, jak kilka prostych zwrotów może sprawić, że nasza wizyta będzie bardziej komfortowa i przyjemna. Warto też pamiętać, że Włosi cenią sobie, gdy turyści próbują mówić w ich języku – to dowód na to, że szanujemy ich kulturę i chcemy być jej częścią, choćby na chwilę.

Jak może wyglądać wizyta we włoskiej lodziarni?

Gdy odwiedzasz gelaterię, wchodzisz do krainy smaków i aromatów, która potrafi oczarować każdego. Włoskie gelatodosłownie oznacza „zmrożony” i pochodzi od czasownika gelare (mrozić). Jako rzeczownik oznacza lody i rzadko używany jest w liczbie mnogiej. Pytanie Lubisz lody? przetłumaczylibyśmy jako Ti piace il gelato? Przydać się mogą także następujące wyrażenia:

W taki upał [dosł. z takim gorącem] po prostu trzeba zjeść loda!

Con questo caldo ci vuole proprio un gelato!

Masz ochotę zjeść [dosł. pasuje ci wziąć] loda?

Ti va di prendere un gelato?

Lody włoskie to wyjątkowy rodzaj lodów, który charakteryzuje się intensywnym smakiem i kremową konsystencją. Przy zamawianiu, jedna z pierwszych decyzji, którą musisz podjąć, oprócz wyboru smaków i wielkości porcji, to wybór między cono (wafelkiem) a coppetta (kartonowym pojemniczkiem). Możesz zostać zapytany: 

Cono o coppetta? (W wafelku czy w kubeczku? [dosł. Rożek czy pucharek]?).

Odpowiedź może brzmieć: Per me un cono medio. (Dla mnie średni wafelek.) lub Invece per me una coppetta piccola (A dla mnie mały kubeczek).

Gdy już jesteśmy przy wielkości lodów, warto wiedzieć, że we Włoszech ilość lodów określamy, podając nie liczbę gałek, lecz wielkość wybranego „pojemnika”: grande to duży, medio to średni, a piccolo – mały.

zbliżenie na lód w wafelku z kilkoma porcjami o różnych smakach na tle starych włoskich kamieniczek nauka włoskiego w podróży Preston Publishing

Jak zamówić lody we włoskiej lodziarni?

Wizyta w gelaterii to coś więcej niż tylko kupowanie lodów – to prawdziwy rytuał. Pytanie, które na pewno usłyszysz, to pytanie o smaki, które wybierasz.

Che gusti le metto dentro? (Jakie smaki włożyć do środka?).

Włoskie lody oferują niezliczoną ilość smaków. Od tradycyjnych, takich jak cioccolato (czekoladowe) czyfragola (truskawkowe), po bardziej wyrafinowane, jak pistacchio (pistacja), pesca (brzoskwiniowe) czy fior di latte(śmietankowe).

Możesz poprosić o spróbowanie wybranego smaku: 

Mi potrebbe far assaggiare il fior di latte? (Mógłby mi pan dać spróbować śmietankowych?).

A gdy już kupicie lody, możecie podzielić się wrażeniami:

Che gusti hai preso? (Jakie smaki wziąłeś?)

Sorbetto di limone e pistacchio. (Sorbet cytrynowy i pistacja.)

E com’è il pistacchio? (I jak [dosł. jaka jest] pistacja?)

Po degustacji nie zapomnij wyrazić swojej opinii:

Buonissimo! Cremoso e vellutato (Przepyszna! Kremowa i aksamitna).

Si sente che è un gelato artigianale. (Czuć, że to lody rzemieślnicze.)

grafika in gelateria - w lodziarni z książki włoski w tłumaczeniach sytuacje jak zamawiać lody po włosku Preston Publishing

Żeby zwrócić uwagę na najwyższą jakość produktów, Włosi często podkreślają ich pochodzenie, wskazując miejsce słynące z ich uprawy, np.:

  • limoni di Sorrento – cytryny z Sorrento
  • mandorle d’Avola – migdały z Avoli
  • nocciole del Piemonte – orzechy laskowe z Piemontu
  • pinoli di San Rossore – orzeszki piniowe z San Rossore
  • pistacchi di Bronte – pistacje z Bronte.

Inne specjały we włoskiej lodziarni

Jeśli jesteś fanem deserów, możesz spróbować innego włoskiego specjału – granity. Granita to rodzaj zimnego deseru o półpłynnej konsystencji. Zrobiona jest ze zmrożonej wody i cukru, połączonych z sokiem owocowym (ale też np. z kawą). Nazwa pochodzi od czasownika granire (granulować) i nawiązuje do kryształków lodu, które tworzą ten wywodzący się z Sycylii deser.

Możesz zamówić granitę mówiąc Io prendo una granita al caffè (Ja wezmę granitę kawową).

Brioche con gelato to kolejny sycylijski specjał. Jest to waniliowa drożdżowa bułeczka przekrojona poziomo tak, żeby górna część z charakterystyczną wypukłością była mniejsza. Pomiędzy dwie części wkłada się wybrane porcje lodów. Zamówisz ją, używając zwrotu: E per me una brioche con gelato. (A dla mnie brioszka z lodami.)

rudowłosa dziewczyna z kręconymi włosami uśmiechnięta trzyma w wyciągniętej ręce loda z truskawkowym smakiem w środku który kształtuje się w serduszko jak zamówić lody po włosku - wizyta we włoskiej lodziarni Preston Publishing

Opanowanie zwrotów w codziennych sytuacjach

Nauka języka to proces, który wymaga systematyczności i odpowiednich materiałów. Książka Włoski w tłumaczeniach. Sytuacje od Preston Publishing to doskonałe narzędzie, które pomoże Ci opanować praktyczne zwroty i wyrażenia, przydatne w różnych codziennych sytuacjach, także podczas wizyty w lodziarni czy na włoskiej poczcie.

okładka książki włoski w tłumaczeniach sytuacje wydawnictwa Preston Publishing jak zamawiać lody po włosku

Dzięki tej książce nauczysz się, jak poprawnie zamówić lody po włosku czy poprosić o spróbowanie nowych smaków. Poznasz także inne przydatne frazy, które ułatwią ci komunikację podczas podróży i pobytu we Włoszech. Wspieranie się takimi materiałami to inwestycja. Przyniesie Ci ona owoce w postaci lepszej znajomości języka i większej pewności siebie w sytuacjach wymagających użycia włoskiego.

okładka tylna książki włoski w tłumaczeniach sytuacje Preston Publishing

Wizyta we włoskiej lodziarni to nie tylko okazja do spróbowania pysznych lodów. To także doskonały pretekst, aby poćwiczyć swoje umiejętności językowe. Znajomość podstawowych zwrotów po włosku ułatwi ci komunikację i sprawi, że będziesz cieszyć się z każdego zamówienia, które złożysz po włosku. Niech każda wizyta w gelaterii będzie pełna smaku i radości z nauki języka!

Dowiedz się też więcej na temat nauki języka włoskiego w innych artykułach na naszym blogu:

Podziel się z innymi